Republica Moldova | Ministerul Afacerilor Interne

Inspectoratul General de Carabinieri

A A A

Unitatea Militară 1003

Unitatea militară 1003  

 

Reprezintă o subdiviziune importantă a trupelor de carabinieri ce își exercită atribuțiile în regiunea de nord a Republicii Moldova.

Scurt istoric:

Pentru asigurarea și menținerea ordinii publice, reacționarea promptă la diferite cazuri de agravare a situației operative și social-politice în zona de nord a țării, în baza Decretului Președintelui Republicii Moldova Mircea Snegur nr.220 din 04.11.1992, a fost înființat Batalionul 8 independent mobil-operativ teritorial al trupelor de carabinieri - „unitatea militară 1032” dislocată în satul Balatina, raionul Glodeni. Subunitățile batalionului erau dislocate în orașele Bălți, Glodeni și Rîșcani. La 24 mai 1993, Batalionul 8 independent mobil-operativ teritorial i-a fost acordat Drapelul de luptă al unității.

La 01 ianuarie 2000, prin ordinul ministrului afacerilor interne al Republicii Moldova, pe baza unității militare 1032 a fost creată Brigada 3 mobil-operativă a trupelor de carabinieri și dislocată în municipiul Bălți. În cadrul brigîzii au fost formate unități de carabinieri mobil-operative amplasate în localitățile de nord ale republicii. Așadar, în orașele Soroca – unitatea militară 1031, Drochia o companie, Bălți – unitatea militară 1032, Glodeni o companie și Rîșcani un pluton, Briceni – unitatea militară 1033, Edineț, Dondușeni cîte o companie, Lipcani și Otaci cîte un pluton, Florești – unitatea militară 1034, Sîngerei un pluton.

La moment unitatea este dislocată în mun. Bălți.

Misiunile și sarcini de bază ale unității sunt:

- asigurarea împreună cu poliția sau independent, a ordinii publice, apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, avutului proprietarului, prevenirea faptelor de încălcare a ordinii publice;

- asigurarea respectării regimului stabilit pentru starea excepțională;

- participarea la lichidarea consecințelor calamităților naturale și ale altor situații extraordinare;

- pregătirea tinerilor soldați;

- pregătirea profesională a efectivului unității;

 - educația militaro-patriotică a efectivului, menținerea disciplinei militare ferme în colectivele militare, protecția socială a militarilor.

Actualmente, efectivul unității militare 1003 a DTC constituie o forță puternică, competentă a statului care își perfecționează cu perseverență pregătirea profesională, capacitatea de luptă și calitățile militare întru executarea impecabilă a misiunilor ce îi revin.    

Adresa și telefoane de contact:

- mun. Bălți, str. Ștefan cel Mare 140 „A”;

- unitatea de gardă: tel. (0231) 2-14-95, fax. (0231) 2-01-83.